TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacArthur Suite | The Manila Hotel

De MacArthur Suite in het Manila Hotel, in het centrum van Manilla, is een van de herkenningspunten van de Pacific War, waar generaal MacArthur de oorlog leidde totdat hij werd gedreven om zich eerst terug te trekken naar Corregidor Island (in de monding van de Baai van Manilla) in december 1941 en later naar Australië (in maart 1942), waar hij het bevel vanuit Melbourne voerde.

Het Manila Hotel is nog steeds een elegant hotel en de gerenoveerde MacArthur Suite kan worden geboekt, hoewel het misschien enkele duizenden dollars kost om daar een nacht te blijven.

In plaats van dergelijke uitgaven kunnen bezoekers van de tour, met wat planning bij de receptie, een bezoek brengen aan het kleine MacArthur-museum in de lobby van het hotel, waar voorwerpen uit zijn dagen in Manilla (zijn langste verblijf als volwassene) te zien zijn, samen met foto's en een van zijn militaire hoeden (niet de zachte pet die hij vaak droeg).

Geruchten dat MacArthur de eigenaar van het hotel was, zijn ongegrond.

Misschien wel de meest toegankelijke biografie van generaal MacArthur is geschreven door William Manchester, getiteld: American Caesar: Douglas MacArthur 1880 - 1964. Het heeft de deugd dat het goed is geschreven en gemakkelijk te lezen is, althans voor een boek van 816 pagina's lang.

Manchester neemt een evenwichtige, grotendeels positieve kijk op MacArthur. Anderen die onder in de Stille Oceaan dienden, waren minder positief. Vandaar de bijnaam "Dugout Doug".

Een van de meest opvallende punten van Manchester over de generaal is dat hij tijdens zijn campagnes over de Stille Oceaan minder slachtoffers maakte dan zijn tegenhangers in het leger in Europa, en dat hij meer gefocust was op het heroveren van strategisch land dan op het vernietigen van de vijand. Marine Corps-eenheden onder zijn bevel waren echter van mening dat hij hen enkele van de zwaarste taken in de oorlog had toebedeeld.

Voor een uitstekend overzicht van Amerikaanse commandanten in de Tweede Wereldoorlog, zie Eric Larabee's: Commander in Chief: Franklin Delano Roosevelt, His Lieutenants and Their War.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson

Gerelateerde boeken

14.58301125, 120.97372872

Lees meer (1)